Aleksi Eskelinen

Puolueet sammutetuin lyhdyin ja äänestäjät sumussa vaaleihin

Näin politiikan asianharrastajana, kohtuullisen pitkään vaaleja seuranneena ja tehneenä, nämä vaalit tuntuvat erikoiselta. Pääideana useilla puolueilla tuntuu olevan meno vaaleihin "sammutetuin lyhdyin". Niin sumussa äänestäjiä kuljetetaan kohti vaalipäivää. Toki tätä on aina jonkin verran, mutta nyt poikkeuksellisen paljon.

 

Kaikkien puolueiden vaaliohjelma lähtee työllisyysasteen kasvusta vähintään 75 prosenttiin. Miten tämä tehdään, sitä ei kerrota. Helpot keinot työllisyysasteen lisäämiseksi, käytännössä siis työn tarjonnan lisäämiseksi (työn kysyntä on jo katossa), on jo käytetty aikaa sitten. Jäljellä on ikäviä ja voimakasta vastustusta herättäviä keinoja.

 

Kuitenkin taloussuhdanne on jo kääntynyt hidastuvaan kasvuun, tuoreen VM:n ennusteen mukaan kasvu menee alle yhden prosenttiyksikön per vuosi vaalikauden lopulla. Se on vähän, joka ei riitä kattamaan edes "automaattisesti" kasvavia julkisia menoja, varsinkin kun voimassa olevat säästötoimet ovat päättymässä. Lisäksi vielä voimakas ikääntyminen kasvattaa siihen liittyviä hoiva- ja eläkemenoja vauhdilla. Esim. Saksan tilastot yritysten tilauskannasta ovat todella huolestuttavia ja epävarmuuksia maailmantaloudessa on paljon. Seuraava taantuma on lähempänä edessäpäin kuin edellinen on takanapäin. Tällä kertaa ei ole puskureita Suomen julkisessa taloudessa eikä liioin EKP:n rahapolitiikassakaan ole juurikaan elvytyspaukkuja jäljellä. Puolueiden oletukset työllisyyden kasvun jatkumisesta ovat pettävällä pohjalla.

 

Aivan oma lukunsa äänestäjien sumussa kuljettamisesta on SDP ja puheenjohtajansa Antti Rinne. Erkkikään ei ota enää selvää, mikä on Rinteen ja SDP:n kanta lihaveroon, polttomoottoriautoihin, metsien hakkuisiin tai yhteisöveroon. Saman päivän aamuna ja iltana voi tuuteista tulla ulos eri linja. Tietävätköhän itsekään? Menolupauksia on tullut yksi toisensa perään, loppulaskua ei vain tiedä - Rinne itse arvioi sen käsittämättömän leveällä haarukalla yhdestä miljardista kolmeen miljardiin. Siis 1 000 miljoonaa euroa - 3 000 miljoonaa euroa. Riittääköhän tuokaan, jos kaiken laskisi? Puolueen mainoksen mukaan "meillä taitaa olla sama suunta", kun vain vielä tietäisi mikä se suunta on. Selvää taitaa olla vain, että verot ja eläkemaksut tulevat nousemaan reippaasti SDP:n tiellä. Jäljelle jääviä, entistä pienempiä työssäolevia ikäluokkia kuritetaan entistä isommalla maksurasituksella.

 

Oma lukunsa on vaalitenteissä ollut asiantuntijoiden ja selvitysten selän taakse meneminen. Rinne vetoaa metsäkannassaan, että pitää odottaa asiantuntijoiden näkemyksiä ja selvityksiä. Niitä on tullut paljon. Okei, ne ovat osittain ristiriitaisia, kuten yleensä monimutkaisissa asioissa, joissa on monta tarkastelukulmaa, tuppaa olemaan. Kai puolueen silti pitäisi jokin selkeä linja tai suunta sille kyetä osoittamaan? Kokoomuksen Petteri Orpo taas kiemurtelee hoitajamitoituskysymyksen kanssa, siinäkin mennään asiantuntijoiden selän taakse ja odotellaan selvityksiä. Onko liikaa vaadittu selkeä ja ymmärrettävä vastaus ilman hemmetinmoista pyörittelyä ja jargonia?

 

Myös sote-linjaukset kaipaisivat selkeyttämistä. En ainakaan itse ole ottanut selkoa miten SDP:n sotemalli eroaa keskustan maakuntamallista muuten kuin nimeltään? Kokoomus ajaa Vapaavuoren johdolla kaupunkijohtoista ja kuntayhtymiin perustuvaa mallia. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Suurkuntauudistus, isäntäkunta- ja kuntayhtymämallit ovat jo törmänneet perustuslakiin. Miten sitten pienten kuntien sote-palvelut jatkossa hoidetaan? Jatkuuko nykyinen hemmetinmoisen sekava himmeleiden sotku, jota kukaan ei voi hallita? Eikö tehdäkään yhtään mitään uudistusta sote-palveluille? Siis asiassa, jossa tähän mennessä on ollut vain yksi yksimielisyys: se, että uudistus tarvitaan.

 

Pieni, mutta sitäkin erikoisempi yksityiskohta äänestäjien sumussa kuljettamisesta on vielä vihreät. Puolue kaivoi hädissään pätkäpuheenjohtajaksi suositun ja kokeneen Pekka Haaviston. Hän on hyvä poliitikko, jota itsekin paljon arvostan. Nyt Haavisto keikkuu pääministerikyselyjen suosikkina. Ainoa ongelma on, että kun seuraava hallitus aloittaa ja jos siellä on mukana vihreät, niin emme tiedä kuka vihreiden politiikkaa linjaa puheenjohtajana millaisin painotuksin. Nykyään puolueen puheenjohtajalla on erittäin iso vaikutus puolueen käytännön politiikkatoimien linjaamiseen, mitä asioita hallitustaipaleella sitten vastaan tuleekaan. Eikä politiikan henkilöityminen ole vähenemään päin. Äänestäjät voivat siis ajatella antavansa tukeaan Pekka Haavistolle, mutta vaalien jälkeen puolueen valtikkaa saattaa heiluttaa vaikkapa Emma Kari. Melkoista.

 

Listaan voi vielä hyvin lisätä perussuomalaiset Jussi Halla-aho johdolla. Esiintyminen vaalitenteissä on kieltämättä ollut hyvää ja ongelmia kyllä osataan listata lahjakkaasti, mutta konkreettiset korjausehdotukset loistavat poissaolollaan. Ainakin jos kriteerinä on vielä toteuttamiskelpoisuus ja realistisuus.

 

Äänestäjillä pitäisi olla kunnollinen "kuluttajansuoja". Meidän äänestäjien ja vallan vahtikoiran, median, pitäisi vaatia selkeämpiä vastauksia niin kauan kuin ne saadaan. Nyt on luvattoman heikkoa tasoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sekaisin ovat kaikki nykyiset valtapuolueet kuin seinäkellot.

Toimituksen poiminnat